VOSSAMØTET

MØTET
Etter en koronapause i 2020 er Vestkystens største birøktevent tilbake på Voss i 2021!
Etter årets honningen er slynget møtes vi på Park Hotel på Voss (kåret til Norges beste vinkart 2020) på 22.-24.10.2021.
Vi har satt opp et spennende program med norske og internasjonale foredragsholder rundt birøktteknikker, varroa, økonomi, villbier, bihelse og honningbehandling.
Etter foredragsprogrammet blir det pizza på fredag og festmiddag på lørdag med masse tid for mingling og biprat i baren.
Vi gleder oss til faglig påfyll og til å endelig møte kjente og nye birøkterne fra hele landet igjen!
Håper at vi ses på Voss om høsten!🙂

FOREDRAG
CAMILLA LARSEN (Norges birøkterlag) – Aktuelt i Norges Birøkterlag
AGNETE ANDERSON & TRINE NERGAARD – (Drotningsvik Bigård) – Økologisk birøkt
JEROEN V. DER SLUIJS (Universitetet i Bergen) – Bier og pesticider
ALF HELGE SØYLAND (Søyland Bigård) – Sesong 2021
SISSEL GOODGAME (Vest-Finnmark Birøkterlag) – Birøkt i Finnmark
KJELL THORSENRegnskap for birøktere
MARKUS SYDENHAM (Norsk Institutt for Naturforskning) – Villbier og pollinering
ALEX DU RIETZ (Heier Du Rietz) – Min birøkt fra hobby til honningfabrikken
RAGNA JØRGENSEN (ByBi Oslo) – Biebolig og bihelse
MELISSA ODDIE (Norges Birøkterlag) – Varroatolerante bier
LEIF HELGE MOLVIK (Molvik Bigård) – Bisafari
MANUEL HEMPEL (Vindfløy Bybigård) – Tilpasset yngelrom og fullstendig yngelfjerning
ROAR REE KIRKEVOLD (Birøkteren) – Birøktteknikker
IAN STEPPLER (A Canadian beekeerps blog) – Innendørs overvintring (online, engelsk)
BEN MOORE (Bens Bees) – Birøkt i Australia (online, engelsk)

WORKSHOP
OKSANA BEKKEVOLD (Honningsentralen) – Honningbehandling workshop
Q&A Sessjon i plenum

UTSTILLING
Bybi Oslo – Lonin Kuben
Alexander Du Rietz – Produktlansering

DATO: 22.-24.10.2021
STED: Parkhotel på VOSS (http://parkvoss.no/en)

PÅMELDING OG PROGRAM: https://www.deltager.no/event/vossamotet_2021#init

COVID-19
Etter Norges gjenåpning er Vossamøtet gjenåpnet for påmelding igjen! Vi har plass til opp to 200 deltaker.
Arrangementet vil følge FHI smittevernråd for å hindre utbrudd av Covid-19. Håndsprit vil være tilgjengelig i lokalene og det vil bli lagt tilrette for at en kan holde en meters avstand mellom deltakerne. Personer som er syke eller i karantene skal ikke delta på Vossamøtet.FOREDRAGSHOLDER

CAMILLA LARSEN

Camilla er vår generalsekretær i Norges Birøkterlag og åpner Vossamøtet 2021. NB holder på med mange forskjellige prosjekter i dag og hun skal gi en oversikt over aktuelle tema, relevante forskningsprosjekter og planene for 2022. Dere får også anledning til å komme med innspill eller stille spørsmål rundt lagets aktiviteter.
Vi gleder oss til besøket!
Nettside: www.norbi.no


IAN STEPPLER

Ian Steppler er næringsbirøkter med 1200 bifolk i Canada, foredragsholder og mannen bak den veldig populere youtubekanalen A Canadian Beekepers Blog. Han jobber i et klima som ligner det vi har i noen deler av Norge. Kalde vinter, og varme sommer, som blir mer og mer ekstremt. Han overvintrer derfor alle kubene innendørs i et eget overvintringsbygg. Han skal presentere driften sin og snakke om innendørsovervintring, fordeler, ulemper og tekniske utfordringer. Onlineforedraget blir på engelsk og vises i plenum.
Se på Ians innvintring: https://www.youtube.com/watch?v=LXd8Db0y4Lw


ALF HELGE SØYLAND

Det er egentlig ikke nødvendig å forestille Alf Helge. Han er et birøkt-ikon i regionen og de aller fleste her vet allerede hvem dette er. 😊Han har drevet med bier en mansalder, holder kurs, driver parestasjoner, bidrar med sine bier til pollinering i Hardanger og har alltid tid til alle som ringer og lurer på noe innen birøkt. Til daglig jobber Alf Helge som driftsleder på Arboretet og botanisk hage på Milde. Han er svært kunnskapsrik vedrørende bieplanter og planter generelt. Det er allerede tradisjon på Vossamøtet at han oppsummerer sesongen for å snakke om årets trekkplanter. Dette fortsetter vi med i år! 🌳🥀🌼🌸🌻🐝Han er med hele helgen og skal sikkert gjerne svare på alt dere lurer om innen birøkt og trekkplanter!
Nettside: https://www.soylands-bigard.no/


MELISSA ODDIE

Til tross for mange forskjellige behandlingsmetoder er varroa et økende problem i mange land og regioner. Som birøktere greper vi inn i evolusjonsprosessen og selekterer etter gemytt, styrke eller honningproduksjonsevner. I tillegg behandler vi mot varroa og sørger for at selv bielinjer som ikke er robuste mot midden overlever vinteren og får lage droner neste sesongen . Dette har store økonomiske fordeler for oss birøktere og landbruket, men forhindrer ofte at biene får anledning til å utvikle naturlige forsvarsmekanismer mot midden. Melissa er Kanadisk evolusjonsbiolog, etmologist og postdoktor hos SLU (Swedish University of Agricultural Sciences). Hun har lenge forsket på Varroa og spesialisert seg på europeiske honningbie bestander som er kjent for å overleve varroa uten behov for behandling. Hun har bl.a. undersøkt biebestanden til Terje Reinertsen i Norge og skal presentere forskningsresultatene til oss på Voss! Dette er kjemperelevant og vi gleder oss til foredraget!
Sjekk denne artikkelen for mer infos om Melissas arbeid: https://www.beeculture.com/varroa-resistant-bees-get-1…/


MARKUS AK SYDENHAM

Markus er forsker med spesialfelt innen villbieøkologi, hos NINA – Norsk institutt for Naturforskning.Når man leser om biedød tenker mange umiddelbart på honningbier, men vi er bekymret for den feil type bie. Mens apis mellifera har en stor lobby som følger med, kvantifiserer tap, mater, behandler og organiserer konferanser, må villbiene klare seg med mye mindre hjelp. Hva er villbier? Hvordan bidrar de som pollinatorer av dyrkede og ville vekster? I noen regioner ble kubetettheten såpass høyt at villbier må konkurrere med honningbiene våre. Men hva vet vi om bestanden og konkurransen med tambier om pollen og nektar? Hvordan kan vi hindre at tambier utkonkurrerer villbier? Kom og hør på Markus på Voss!🐝🦋🐞
Info: https://www.nmbu.no/fakultet/mina/aktuelt/node/35203


ALEXANDER DU RIETZ

Alexander gikk alt inn fra hobby til næring i 2013 og er kjent som Gründer av Heier Du Rietz. I dag jobber han med tradisjonell birøkt på Hadeland samt urban birøkt i Oslo. Det som begynte med 2 bikuber i Grünerlokka utviklet seg til millionbedrift. For samarbeidspartnere sine driver han urbane bigårder og grønn omsorg. I 2020 bygget han Norges mest avanserte honningfabrikk på Heiergård på Hadeland.
Alex besøker oss på Voss for å snakke om sin vei fra hobby til næring, presentere driften sin og vise frem sin helte nye hightech honningfabrikk.
Se på honningfabrikken: https://www.youtube.com/watch?v=NeWULi2IPqI…
Nettside: https://www.heierdurietz.no/
Instagram: @heierdurietz


RAGNA RIBE JØRGENSEN

Ragna er en ivrig birøkter og bi-entusiast, forfatter av «bier og birøkting i bygd og by«, en drivende kraft i ByBi og ble kåret til årets birøkter 2019. Norske bier er blant de friskeste i verden. Men et økt sykdomspress og en stadig økende nedbygging av deres beiteområder truer deres liv og helse. Ragna kommer til Voss for å presentere tanker om «Bier, bolig og helse«.
Nettside: www.bybi.no
Instagram: @bybioslo


ROAR REE KIRKEVOLD

Roar, vel kjent som redaktør i Birøkteren, er i sin jobb i kontakt med veldig mange i birøktermiljøet og er kanskje den i Norge med best oversikt. For 2 år siden fikk vi besøk av Roar og han fortellte om bok nr 1 – et meget informativt og underholdene foredrag. I år er han med igjen for å presentere fra sin nye bok Birøkt Teknikker. Vi gleder oss! https://nettbutikk.honning.no/…/65341743/birokt-teknikker


JEROEN P. VAN DER SLUIJS

Jeroen kommer opprinnnelig fra Nederland, er professor hos Universitetet i Bergen og har forsket på sammenhengen mellom neonikotinoider, en type plantevernmiddel, og biedød. Bruk av neonikotinoider har vært omdiskutert siden noen av disse middler er ekstremt giftige for bier. Jeroens arbeid har bidratt til EUs beslutting til å forby 3 av disse middler for utendørs bruk innen EU. Han er nylig rangert som nr 25 på Nederlands topp 100 liste over de mest innflytelsesrike personene som bidrar til en bærekraftig utvikling. Han besøker oss på Vossamøtet for å presentere arbeidet sitt rundt neonikotinoider og bier. Presentasjonen blir på engelsk med norske slides.
Jeroen: https://www.uib.no/…/professor-van-der-sluijs-rangert…


OKSANA BEKKEVOLD

I år begynner vi allerde på fredag med en honning workshop fra 17:00 -20:00. Vi får besøk av Oksana Bekkevold som er kvalitetssjef i Honningcentralen. Honningen er vårt produkt og det er viktig at vi har kontroll på kvaliteten. Hun skal gi os praktiske tips og fortelle om honningbehandling, kvalitetskrav og prosesser. Etterpå blir det det pizza og bisnakk ved baren! 🐝🍺
Nettside: www.honning.no


BEN MOORE

Ben hadde en vanskelig ungdomstiden, kom i kontakt med bier og fant sin bestemmelse i livet. I dag er han næringsbirøkter og forfatter i Melbourne, Australia, hvor han holder på med undervisning, honningproduksjon og birøkttjenester. Han er kjent via sin instagram profil @bensbeesau og som podcasthost av podden Bees with Ben.
Han åpner søndagen med en presentasjon om sin drift i Melbourne og birøkt i Australia. Foredraget blir på engelsk og vises i plenum, men alle de som tilbrakte for mye tid i baren etter lørdagens festmiddag kan gjerne streame foredraget rett fra sengen.
Bees with Ben: https://podcasts.apple.com/au/podcast/bees-with-ben/id1512755530


KJELL THORSON

Sukkervagift, enkelpersonforetak, produkjonstilskudd, moms, skatteetaten, landbruksfradrag, hobby, næring, varelager, oppstartsperiode, kilometersats, næringsoppgave, avskriving, aktivering, skattefradrag, årsoppgave, AS, regnskapsplikt, bokføringsplikt, kvittering, dagsoppgjør, vipps, konto, faktura, brønnøysundregisteret…

Usikker på en av disse begrepene? Det spiller ingen rolle hvis du er næringsbirøkter, hobbybirøkter eller noe innimellom, hvis du selger honning så blir du konfrontert med den finansielle siden av birøkt. Honey is money! Dette kan fort bli ganske forvirrende når du må arbeide deg inn i sentrale økonomiske temaer for første gangen. Er det fortsatt hobby, eller allerede næring? Er jeg momspliktig? Hvordan bokfører man vipps transaksjoner? Det er viktig å følge skatteetatens krav og regler.

Kjell Thorson er regnskapsfører, birøkter og medforfatter av NBs guide «birøkt som næring». Han skal gi en introduksjon i Regnskap for Birøktere. Spesielt viktig for de som skal gå over fra hobby- til næringsvirksomhet, men også nyttig for mange som har holdt på med birøkt i mange år. Han er på stedet hele helgen, bare komm og still dine spørsmål.Biene er klar for vinteren og honningen er tappet på glass? Da kan du gjerne forberede deg og komme opp med spørsmål.
Birøkt som næring: https://norbi.no/…/uploads/2019/11/Birokt-som-naering1.pdf


LEIF-HELGE MOLVIK

Klassik birøkt handler om salg av honning, biefolk og dronninger. Men i dag finnes det flere kreative og lønnsomme inntektsskilder for å tjene penger som hobby- og næringsbirøkter. Har du f.eks. hørt om biesafari? 🐝👒🐝Molvik bigard kommer til Vossamøtet for å fortelle om hvordan de driver med organisert biesafari. Med støtte frå næringsfondet i Lindås kommune så har de bygget biehus med plass til 16 kuber og god plass inne under tak slik at kubene kan åpnes og vises frem selv om det regner. I foredraget får du være med på reisen frå ideen ble til og frem til i dag.
Nettside: https://www.molvikgard.no/molvik-bigard/
Instagram: @molvikbigard


SISSEL GOODGAME

Sissel, som bodde på Sotra tidligere, er en vel kjent birøkter og kursholder i området. Hun flyttet langt opp Nord og bor i Finnmark i dag. Selvfølgelig fortsatt hun med bier der oppe og denne gjengen er blant verdens nordliste birøkter. Sissel kommer hele 1350 km til Voss for å fortelle om års-hjulet i Finnmark, trekkplanter og arktisk birøkt på 70°N.


AGNETE ANDERSEN & TRINE NERGAARD

Agnete & Trine driver Drotningsvik Bigård , den eneste økologiske birøktbedrift i Bergensområdet. Det er et stadig voksende interesse rundt økologisk birøkt, men hva betyr det egentlig å drive økologisk? Derfor inviterte vi Agnete for å snakke om sin birøkt samt veien til sertifisering, forskjellen sammenlignet med konvensjonell drift, samt utfordringer og fordeler. Veldig nyttig for alle som er interessert og vurderer å gå denne veien.
Vi gleder oss til foredraget!
Facebook: https://www.facebook.com/Drotningsvik-Bigaard-1904144713010504/
Instagram: @drotningsvik_bigaard


MANUEL HEMPEL

Etter foredrag på Vossamøtet, Honnemøtet og et bybi-arrangement ble det et stort interesse og mange tilbakemeldinger og spørsmål rundt driftsmetodene tilpasset yngelrom og fullstendig yngelfjerning. Derfor blir det parallelsesjoner for alle som ønsker å lære mer om tematikken. Denne gangen blir det fokus på den praktiske gjennomføringen av metodene.

Tilpasset Yngelrommet
Driftsmetoden er inspirert av bienes utvikling og deres naturlige bolig i hule trær og er basert på arbeidet til av broder Adam (som utviklet Buckfastbia) og Ferdinand Gerstung. I fokus er dronningens naturlige eggleggingsevner, hennes naturlige adferd og livsrytme. Metoden har mange fordeler som redusert svermetrang, økt honningutbytte og er betydelig mindre arbeidskrevende. Bra for biene og birøkteren!

Reversert sverming gjennom total yngelfjerning 
Svermingen er en naturlig del av bienes utvikling. Sverming er deres mest effektive metode for å forfriske samfunnet, holde seg sundt og forebygge sykdommer og parasitter (som varroaen). Som birøkterne ønsker vi oss et godt honningutbytte og forebygger derfor sverming systematisk. Men hva med å kombinere godt sykdomsarbeid og stort honningutbytte? Manuel forteller oss hvordan gjennom sin driftsteknikk «total yngelfjerning» – en veletablert praksis i Tyskland.

Nettside: www.vindfloy.no
Instagram: @vindfloy.bees