Kursbeskrivelse:
Målgruppe for kurset skal være birøktere som har hatt bier minst en sesong, ca 1-3 år, ha gjennomgått nybegynnerkurs i birøkt, men ønsker å lære mer. Deltagere skal være medlem av Bergen og Omegn Birøkterlag.

Om man har gjennomgått Nybegynnerkurs birøkt i regi av Bergen og Omegn Birøkterlag får man rabatt på kursavgiften.
Kurset 2022
Kursholder: Alf Helge Søyland og Dan Sundhordvik
Antall deltagere maks 30
Hver gruppesamling er fysisk oppmøte i bigård med en varighet på ca 3 timer hver gang. Oppmøtetid ca kl 18-21 med unntak av tur til Hardanger som vil bli lagt til en helg.
30. Mars
- Vurdere behov og type vårforing
- Kunnskap om pakking av bier og isolering om våren
27. April
- Tilpasset yngelrom og dobbelt yngelrom, halvkasser/helkasser – fordeler ulemper
- Hvordan vurdere varroatrykk om våren
- Vandring for pollinering – regler og datoer
14. Mai
- Vurdere når en setter på første skattekasse og setter inn dronerammer
- Hindre svermerus i egen bigård
- Forberedelser for dronningproduksjon i egen bigård – sette opp cellebygger, vurdere og håndtere egen genetikk ift friparing hjemme. Dvs kontroll på droner.
- Tur til pollineringsbigård i Hardanger
22. Juni
- Lage avlegge
- Trene på omlarving i praksis for bruk i egen bigård
- Hvordan oppnå god paring for dronninger
- Hvordan håndtere svermerus i egen bigård
- Ulike former for varroakontroll i juni
17. August
- Vurdering og gjennomføring av maursyrebehandling
- Dronningskifte
- Høsting av sommerhonning
14. September
- Hvordan du kan høste/slynge sortshonning
- Hvordan unngå gjæret honning i kubene
- Ulike metoder for høsting av honning
9. November
- Hvordan tar du vare på mest mulig av voks for tilbakelevering
- Praktisk økt med vokssmeltedag og rammevask
Studielitteratur:
Ingar’sis birøkt av Roar Ree Kirkevoll
Lærebok i dronningavl av Ansgar Kristian Stigen
Temahefte om varroa og varroabekjempelse av Norges Birøkterlag
Interesse for neste års kurs i videregående birøkt? Meld deg på interesseliste. Da kontakter vi deg når neste kurs åpner for påmelding.