Nybegynnerkurs i birøkt

Kurs for 2023 vil åpne for påmelding i januar.

Besøk i bigarden, eit viktig element i kurset.

Bier er en viktig del av det økologiske mangfoldet i naturen. Ved å delta på kurs vil du tilegna deg kunnskap om biene sitt liv og utvikling. Birøkt er en spennende hobby, og vi håper du vil oppleve glede og fascinasjon av samspillet som skjer mellom biene og naturen. Du vil lære om driftsteknikk, sykdom og forebyggende tiltak, og hvilke regler du som birøkter må forholde deg til.

Nybegynnerkurset er et viktig første skritt på veien til denne kunnskapen, enten du ønsker å starta opp selv, eller bare vil ha mer kunnskap om hva som foregår i en bikube. Vi i Bergen og omegn birøkterlag er derfor glade for den enorme interessen som har oppstått rundt bier og birøkt de siste årene. Det er fulltegnede kurs over hele landet!

Kurset vil gå over 11 kurskvelder fra mars til november, der 8 av dem vil være praktiske samlinger i bigård. Hvert treff varer i ca. 3 timer, noen ganger kortere. De første kurskveldene vil være grunnleggende teori og blir presentert digitalt over Zoom.

Datoer for Nybegynnerkurs 2022

Teori 1 og 2

Tirsdag 15. mars kl 18- 21 via Zoom av Manuel Hempel

Tirsdag 22. Mars kl 18-21 via Zoom

Tidspunkt for de praktiske samlingene vil være kl 18-21 på hverdager og kl 14-17 på lørdager.

Praksis 1

26., 28. eller 30. Mars

Praksis 2

25. og 27. eller 30. April

Praksis 3

28. og 30. Mai eller 1. Juni

Praksis 4

25., 27. eller 29. Juni 

Praksis 5

15., 17. eller 20. August

Praksis 6

12., 14. eller 17. September 

Praksis 7

10., 12 eller 15. oktober

Teori nr 3

22. November  av Manuel Hempel via Zoom

Praksis 8

Ca 3. -11. desember, dag avhenger av været for oksalsyrebehandling. Praksis gjennomføres helg på dagtid når det er dagslys.

Kurset følger regler og anbefalinger for smitte av Covid-19.

Det er beregnes plass inntil 50 deltagere på kurset. Deltagerne blir delt i grupper der hver gruppe følger en instruktør på de praktiske samlingene. I år vil instruktørene være Vegard Helland, Leif-Helge Molvik, Andreas Kaarbø og Johannes Gudolv Irgens.

Birøkt er ekstremt vær avhengig. Vi går ikke ned i kubene om det er regn, eller under 10 grader. Vær derfor oppmerksom på at kursdatoer kan endre seg. Vi følger godt med på værmeldingen, og sier fra i så god tid på forhånd som mulig. Det går uansett ut e-post før hver eneste kurskveld om når og hvor du skal møte, da vi må dele oss opp i mindre grupper.

Pris for kurs er 4150 kroner som betales ved påmelding. Påmelding er bindende og kursavgift vil ikke bli refundert. For å gå på kurs skal du være medlem i Norges Birøkterlag. Som medlem vil du få tilsendt fagbladet Birøkteren 10 ganger per år og ha tilgang til viktig fagkunnskap for deg som birøkter.

Innmelding i Norges Birøkterlag kan gjøres på denne siden: https://norbi.no/bli-medlem/

Inkludert i kursavgiften for nybegynnerkurset er temaheftet «Ny som birøkter» utgitt av Norges Birøkterlag.

Kurslitteratur er i tillegg boken: «Ingar’sis Birøkt – Lærebok i enkel og praktisk birøkt» av Roar Ree Kirkevold. Den kan bestilles på nettet, på Honningcentralen sine sider: http://www.honning.no

Under kurset vil de fleste få mulighet til å kjøpe egne bifolk av sertifiserte birøktere i våre lokallag. En avlegger vil koste ca 3700 kr eksl MVA. En må beregne seg en del kostnader med å starte opp med bier. På https://nettbutikk.honning.no/ finner du priser til utstyr for birøkt.

Du trenger ikke noe utstyr til de to første kveldene, men til første kursdag i bigården må ALLE ha kjøpt en birøkterdrakt med slør, og et par hansker. Dette fås kjøpt ved Tveiten Gard Bieutstyr i Alversund. De er forhandler til Honningsentralen. Du vil få mer informasjon om dette 1. kurskveld.

For spørsmål om kurset ta kontakt med Leila Frid på mail: email hidden; JavaScript is required

Kurset er støttet av Studieforbundet Natur og Miljø

Om du ikke fikk plass på kurset i år kan du melde din interesse ved å fylle ut skjema under. Da blir du kontaktet når det åpnes påmelding for neste års kurs.